Психічне здоров'я в умовах пандемії

Автор: Гутник К.Ю.

Відповідно до даних представлених в аналітичному звіті ООН щодо впливу COVID-19 на стан психічного здоров’я пандемія істотно погіршує не тільки соматичне, але й психічне самопочуття населення по всьому світі. Виходячи з ситуації, що склалася можна вже зробити висновок про зростання показників по поширеність психічних захворювань. Спеціалісти багатьох країн вказують на поширення симптомів депресії та тривожних розладів.

До осіб групи ризику відносять медичних працівників, які зіштовхуються в процесі виконання власних професійних обов’язків з тяжкими умовами праці, підвищеною відповідальністю та ризиком інфікування.

Частішають скарги на погіршення концентрації уваги, підвищення дратівливості, збудливості та нервовості. Режим самоізоляції підвищує в рази ризик побутового насилля та жорстокого поводження в сім’ях.

Не менш важливою проблемою виявилось збільшення вживання психоактивних речовин серед молоді та старшого покоління, оскільки таким чином намагаються зменшити рівень стресу наявного в суспільстві.

До груп особливого ризику відносяться особи, які мають хронічні психічні захворювання. Пандемія, що очевидно являється істотним стресовим фактором, фактично може запускати механізм рецидиву хвороби. Лікарі психіатричних стаціонарів вже на початку пандемії почали відмічати зв’язок погіршення психічного стану з ситуацією, яка лише починала розвиватися. Депресивні та тривожні стани проявляються як реакція на складні життєві умови в які, ми всі вимушено поміщені. Рецидиви захворювань ендогенного спектру стали супроводжуватися актуалізацією відповідно страхами інфікування.

В умовах, що склалися надзвичайно важливо розуміти як саме можна покращити свій психічний стан та які можливості доступні. В межах нашого відділення, яке орієнтоване на чоловічу аудиторію, можливо пройти якісне лікування рецидивів хронічних психічних захворювань, долучитися до соціально-психологічної реабілітації в комфортних умовах, а також отримати рекомендації щодо підтримання оптимального стану після виписки. Ви зможете отримати адекватну фармакологічну допомогу від лікарів-психіатрів, пройти психологічну реабілітацію у супроводі психолога та вирішити нагальні соціальні питання за допомогою соціального робітника. Активна співпраця з нашими спеціалістами та залучення до реабілітаційних заходів допоможе Вам швидко вийти з кризового стану та відновити звичний ритм життя.