Антидепресанти (Чи такий страшний вовк, як його малюють?)

Автор: Гаргаун В.А.

За даними ВООЗ, кожна десята людина страждає на депресію. Проте лише 25 % таких людей отримують відповідне лікування. У країнах із середнім та низьким доходом, у тому числі і в Україні, на лікуванні перебувають всього лише 15 % пацієнтів із встановленим діагнозом, хоча більше половини усіх випадків самогубств відбуваються саме під впливом симптомів депресії. У розвинених країнах це захворювання знаходиться на другому місці за кількістю днів непрацездатності, що призводить до великих втрат для держави. Саме тому у наш час велику увагу приділяють скринінгу депресії та заходам, що допомагають людям краще розуміти можливі методи попередження та лікування даного захворювання.

На нашу думку, в Україні депресія діагностується рідше через стигматизацію суспільством психічних розладів. Люди зі скаргами на слабкість та апатію найчастіше звертаються до неврологів.  У зв’язку із відмовою пацієнтів від консультації психіатра, неврологи самостійно призначають антидепресанти (АТ) і, як результат, таке лікування у більшості випадків не є ефективним. Крім цього, більша половина пацієнтів, яким призначені антидепресанти, приймає їх неправильно, або не приймає взагалі, що призводить до швидкого рецидиву.

Найпоширенішими стереотипами щодо ефектів АД є те, що вони викликають залежність, «мають поганий вплив на мозок», неефективні, «перетворюють людину на робота», а також мають різноманітні побічні впливи, які ще більше можуть погіршити настрій.

Сучасні АД не викликають залежності та не створюють ілюзії щастя, або ейфорії, як наркотик. Натомість вони допомагають регулювати процеси в мозку, які спричинили депресію, чи інші невротичні розлади. Після завершення повного курсу лікування спостерігається якісна ремісія, що триває роками, або навіть до кінця життя.

Ефективність АД є доказаною в численній кількості досліджень «золотого стандарту». Дана група препаратів є найкращим методом для лікування депресій та невротичних розладів, особливо в поєднанні з психотерапією.

Антидепресанти, на відміну від транквілізаторів, не впливають на так зване «зменшення емоцій», натомість вони допомагають їх контролювати.

У сучасному світі АД, що раніше викликали виражені побічні ефекти, вже відійшли на задній план. Їм на зміну прийшли ті, які мають незначні, або навіть і корисні побічні дії, наприклад, сонливість у пацієнтів з порушеннями сну.

Серед основних побічних ефектів антидепресантів слід виділити короткотривалі, тобто такі, які спостерігаються на початку прийому препарату. Такими ефектами можуть бути, наприклад,  нудота, діарея, втрата апетиту, зниження лібідо, седація, посилення тривоги, підвищення артеріального тиску, тахікардія, пітливість. Деякі препарати комбінованої дії можуть викликати сухість в роті, закрепи, двоїння в очах, запаморочення. Також можливі і довготривалі побічні ефекти, які спостерігаються під час всього періоду прийому АД. Найбільш поширеними довготривалими побічними ефектами є збільшення апетиту, зменшення лібідо, аноргазмія.

Перелічені побічні ефекти не є обов’язковими, вони спостерігаються лише від 1% до 20 % випадків, легко коригуються іншими препаратами, а також можна змінити антидепресант, якщо пацієнт відчуває значний дискомфорт через певну побічну дію.

Варто зазначити, що антидепресанти ефективні не тільки при депресії,  вони застосовуються також при тривожних, обсесивно – компульсивних, нав’язливих, соматоформних, іпохондричних  розладах, допомагають подолати різні види залежності.

Таким чином, антидепресанти можуть значно покращити якість життя людей, які страждають від депресії, а кваліфікований психіатр, разом із цим, допоможе не платити ціну у вигляді побічних ефектів.