Відділення №17


Попередити суспільно-небезпечні дії психічно хворого – це справа кожного

 

По даним Всесвітньої психіатричної асоціації 25% населення країн світу у своєму житті  переносили якісь розлади психіки. В Україні 2,6 % населення потребує психіатричної допомоги. З кожним роком ситуація з психічними захворюваннями в Україні стає дедалі складнішою. На жаль психологічна культура та психіатрична грамотність нашого населення залишається недостатньою. Якщо спитати у пересічного українця: «Хто такий психічно хворий?», то найчастіше можна почути відповідь, що це – божевільна, ненормальна, небезпечна для суспільства людина.

У багатьох людей складається  неправильне уявлення  про психічно - хворих. Тому і відношення до таких людей різне, деякі люди їх бояться, деякі відносяться до них з жалем, з посмішкою, зневагою.

Ми хочемо розвіяти ці уявлення. Психічно  хворий – це насамперед людина, яка може відчувати, любити, радіти, хвилюватися, мріяти. І не дивлячись на те, що ця людина має психічні розлади, вона має право на повноцінне життя.

Коли з’являються психічні проблеми (страх, тривога, роздратованість) родичі часто шукають допомогу не у спеціалістів (фахівців), а у екстрасенсів, цілителів, «бабок». Таке лікування часто закінчується з ускладненнями, хворому стає ще гірше. І тільки потім вже в занедбаному стані хворого везуть в психіатричний заклад.

Важливо знати, що рання діагностика та виявлення психічного захворювання, своєчасне лікування та реабілітація знижують імовірність дефекту особистості, інвалідизації. Для того, щоб запобігти загостренню хвороби необхідно систематично відвідувати психіатра, а при необхідності проходити профілактичне оздоровлення в спеціалізованому закладі.

Одним з таких закладів є Комунальне некомерційне підприємство Київської  обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об’єднання», яке розташоване в cмт. Глеваха, вул. Вокзальна, 8,  Васильківський р-н, Київська обл..

Психіатрична лікарня у багатьох людей асоціюється з чимось похмурим, сумним, але це не відноситься до медичного об’єднання в cмт. Глеваха.

Лікарня більше нагадує фешенебельний санаторій: доглянуті газони, вишукані клумби, квітучі сади, затишні відділення, в яких зроблені сучасні ремонти. У всьому відчувається рука умілого господаря. Ним є генеральний директор, заслужений лікар України Зільберблат Г.М. Прекрасний організатор, висококваліфікований спеціаліст. Саме за його керівництва медичне об’єднання стало одним із кращих в країні за рівнем надання кваліфікованої психіатричної допомоги лікування, реабілітації.

В  медичному об’єднанні сучасне лікування, удосконалені реабілітаційні програми, метою яких є збереження структури особистості та повернення до повноцінного життя. Для цього в лікарні працює Центр реабілітації, де кожен пацієнт може прийняти активну участь в різних заняттях, гуртках.

Психічно хворі в стані загострення можуть бути небезпечні, як для оточуючих, близьких людей, так і для себе. В такому стані вони не усвідомлюють свої вчинки, ведуть себе неадекватно. Інколи самолікування, неправильні дії близьких по відношенню до хворого можуть призвести до негативних наслідків.  Тому потрібно якомога раніше надати допомогу такому хворому і доставити його в психіатричний заклад.

Статистика показує, що більшість злочинів психічно хворими скоюються в стані алкогольного сп’яніння. Алкоголь і психічні хвороби – це речі не сумісні.

Своєчасне лікування, систематичне відвідування психіатра, відмова від алкоголю – все це знижує імовірність скоєння злочину чи правопорушення психічно хворими.

Задача кожного з нас проявляти турботу  про хворих, захищати їхні права та інтереси. Ми прагнемо допомогти хворій людині в майбутньому жити повноцінним життям у суспільстві зі своєю хворобою.

 

 

Психолог                                                                                        А.О. Мурашко

Лікар психіатр                                                                                Ю.О. Москалюк