Жіноче відділення первинного психотичного епізоду №2

Реабілітація

Жіноче відділення первинного психотичного епізоду  засноване на базі відділення, що довгі роки є кращим в медичному об’єднанні, - відділенні №2. Тепло і привітність, увага до пацієнтів, професіоналізм та індивідуальний підхід до кожної пацієнтки з урахуванням її особистісних характерологічних та сімейних особливостей – основні принципи нашої роботи. Висококваліфікований і доброзичливий медперсонал, найвищий рівень лікувальної та реабілітаційної роботи, порядок, чистота і затишок у відділенні – ті чинники, які визначають якість допомоги, що надається підрозділом, і є домінуючими в роботі відділення.

Психотерапія у відділенні починається вже з порога. Надходження в психіатричний стаціонар саме по собі нерідко сприймається як стрес, тому наші пацієнтки з перших хвилин перебування у відділенні оповиті турботою та увагою співробітників. І надалі лікування супроводжується прагненням співробітників відділення зрозуміти ситуацію кожної пацієнтки. У відділенні проводяться різноманітні гуртки. В програму лікування, крім медикаментів, входить групова та індивідуальна психотерапія.

Зовнішній вигляд відділення відповідає високим європейським зразкам. Пацієнти нашого відділення часто говорять, що це не лікувальний заклад, а чудовий санаторій. Палати затишні, розраховані на 3-4 особи, є палати з покращеними умовами проживання, а також палати-люкс ( на 1 особу) і напівлюкс (на 2 особи) – з окремим санвузлом, телевізором, холодильником та кондиціонером. Їдальня у відділенні велика та світла. Тут можна не тільки приймати їжу, але й з користю проводити дозвілля – для цього в залі присутнє фортепіано, на якому залюбки дають міні-концерти пацієнтки з музичною освітою, та телевізор з підключеним DVD-плеєром для перегляду фільмів. Майданчик для прогулянок при відділенні нагадує оазис: багато квітів, дерев, є розарій, хвойний куточок, мальовничі гірки, садові скульптури. Є також можливість для активного відпочинку – ігор з м’ячем, бадмінтон, заняття йогою тощо. На майданчику є також затишна альтанка.

Діють теренкури – спеціально розроблені маршрути для прогулянок по території медичного об’єднання.

Після виписки з відділення пацієнти не йдуть з поля зору медиків назавжди: вони продовжують (за власним бажанням) зустрічатися з завідуючою відділенням і лікарями, радитися з приводу підтримуючого лікування, реабілітаційних заходів, роботи, сімейних відносин, дозвілля. Відділення користується великою популярність не тільки в Київькій області та в місті Києві, а й в інших областях України, бувають у нас також пацієнти з ближнього і далекого зарубіжжя.

Профіль відділення: ми допомагаємо пацієнткам з наявністю депресії, тривоги, страхів, панічних атак, порушень мислення і сприйняття, неправильної поведінки, психотичних проявів – тобто галюцинацій та маячінь, само пошкоджень, а також з наявністю залежностей (алкогольної, наркотичної, ігрової).

До нас поступають пацієнтки, які вперше захворіли або хворіють декілька років. Нашою метою є не тільки ліквідування гострої симптоматики, але й повернення до активного життя, набуття нових знань та навичок, які мають допомогти справлятися з викликами та стресами повсякденного життя в наш складний час.

 

Завідуюча відділенням первинного психотичного епізоду                 Тімен М. Є.

К.м.н. лікар-психіатр                                                                       Іващенко Н. Є.

Психолог відділення                                                                       Лазебник Ж. В.

 

Фотогалерея відділення

 


 

Вже багато десятиліть наше жіноче відділення вважається найкращим у лікувальному закладі. Для цього є багато причин: висока професійність персоналу, відмінні показники лікувальної роботи, сучасний, на європейському рівні, дизайн приміщень.

Відділення займається лікуванням всіх видів психічних захворювань, а також залежності від алкоголю та наркотичних речовин, і приймає на лікування хворих з Київської області, інших міст та областей України, нерідко – з країн ближнього та дальнього зарубіжжя.

Палата люкс психіатричного відділення
У відділенні використовується весь арсенал найбільш сучасних та ефективних препаратів, які підбираються лікарями відділення індивідуально, а також психотерапевтичні, фізіотерапевтичні методики, лікувальна фізкультура, масаж тощо.

При першому поступленні у психіатричне відділення хворі часто розгублені, стурбовані не лише наявністю психічних порушень, але й самою необхідністю перебування у психіатричній лікарні. Однак, уже в перші хвилини, проведені у нашому відділенні, пацієнтки бувають здивовані і заспокоєні тим, що потрапляють у світлі просторі приміщення з яскравим сучасним інтер’єром. Палати затишні, зручні, коридор потопає у зелені. Є у відділенні і люксова палата, дизайн якої не поступається найкращим готельним номерам – з телевізором, DVD-програвачем, холодильником, окремим санітарним вузлом з душовою кабінкою.

Коридор психіатричного відділення
З перших днів перебування у відділенні наші пацієнтки оточені турботою медичних працівників усіх рівнів: від завідуючої відділенням і лікарів до молодших медичних сестер.

Самі хворі відмічають, що у відділенні створені умови, подібні до санаторно-курортних – саме те, що необхідно людині, яка видужає після психічного розладу. Це і лікування, і відпочинок, і відволікання від переживань вміло організованим дозвіллям, і щоденна увага з боку лікарів і завідуючої. У кожній пацієнтці працівники відділення в першу чергу бачать не хворобу, а особистість, яка потрапила у скрутне становище і потребує допомоги, заспокоєння, пояснень і підтримки.

Палата психіатричного відділення
Якомога раніше розпочинається психотерапевтична робота з пацієнтом лікарями і психологом, а також реабілітаційні заходи, до яких залучено практично весь медичний персонал. У відділенні кожна хвора знайде для себе цікаве заняття за своїм смаком – на базі кабінету реадаптації функціонує цілий ряд студій: малювання і ліплення з пластиліну, в’язання і вишивання, м’якої іграшки, літератури і поезії, старовинних та сучасних ремесел, художньої самодіяльності.

На думку спеціалістів, у відділенні повною мірою реалізовані європейські стандарти якості лікування хворих психіатричного профілю.

Оптимальне поєднання класичної школи психіатрії з останніми досягненнями науки, раціональна комбінація медикаментозних та немедикаментозних методів лікування, максимальна індивідуалізація лікувального процесу, виходячи з особистісних, соціальних, соматичних особливостей кожної хворої, забезпечують високу ефективність лікування, стійку і тривалу ремісію навіть у складних випадках.