Нейрохірургічне відділення з епілептологічним центром

Нейрохірургічне відділення

Операційний блок відділення
 Нейрохірургічне відділення об’єднання функціонує з 1966 року. В структурі психіатричних лікарень в Україні таких відділень всього два -     друге – в м. Дніпропетровську. Воно створене, як і багато аналогічних відділень в різних  країнах світу, для лікування хворих на епілепсії через  недостатню ефективність, а часто і повну неефективність консервативного лікування багатьох різновидів епілепсій. З часом, завдяки відкриттям і впровадженням досконалих  методів дослідження головного мозку стало можливим етіологічне і патогенетичне  лікування  не тільки епілепсій, але й цілого ряду органічних захворювань головного мозку, які проявляють себе психічними порушеннями.

Нейрохірургічне відділення  медичного об’єднання спеціалізується на лікуванні:

 

  • Епілепсій (компресійних, гемодисциркуляторних , ліквородисциркуляторних, запальних, токсичних, обмінних, ендокринних) ;
  • Дитячого церебрального паралічу ( ДЦП) ;
  • Психічних порушень ,  зумовлених різними органічними ураженнями головного мозку ;
  • Деформацій і дефектів черепа;
  • Обстеженні  та лікуванні хворих з хронічними запальними процесами мозку (вірусними, грибковими, бактеріальними)

 

Лікування у відділенні переважно комплексне (хірургічне, медикаментозне, реабілітаційне) – з оглядом на поєднання багатьох причин виникнення, розвитку і прогресування зазначених категорій захворювань.

Операційний блок відділення
 Обстеження хворих також комплексне і проводиться як у відділенні, так і в діагностичних центрах, лабораторіях, клініках і інститутах м. Києва, що диктується не лише складністю діагностики цієї категорії хворих, але й, що нерідко , поєднанням у них декількох захворювань.

Результати лікування у переважної кількості хворих позитивні: повне чи майже повне припинення припадків у хворих на епілепсії, часто з повною відміною протисудомних медикаментів через 6-12 місяців після комплексного лікування ; повне чи часткове відновлення рухів, тонусу м’язів та координації у хворих  на ДЦП ; припинення чи значне зменшення психічних порушень у хворих з органічними ураженнями головного мозку; регрес симптомів трепанованого черепа з усуненням косметичної вади у хворих з дефектами черепа.

Кращі результати лікування  у хворих з незапущеною недугою, хоча нерідко висока ефективність лікування має місце  у хворих навіть з довготривалим перебігом захворювання.

Нейрохірургія у медичному об'єднанні знаходиться на найвищому рівні в Україні, оскільки роботу нейрохірургічного відділення забезпечують найкращі спеціалісти. Працює у відділенні 3 нейрохірурги: Ілюк Юрій Іванович - нейрохірург вищої категорії, кандидат медичних наук; Грицик Володимир Федорович – нейрохірург першої категорії; Недопако Ярослав Якович – нейрохірург першої категорії;  анестезіолог вищої категорії – Талаш Олександр Сергійович; нейрофізіолог – Арсеньєва Людмила Борисівна.

Девіз відділення – „ ВИЛІКУВАТИ !”

 

Епілептологічний центр

Функціонує на базі нейрохірургічного відділення. Він забезпечує амбулаторну та стаціонарну діагностику  різних видів епілепсій,  етіопатогенетичне  консервативне   або  хірургічне лікування хворих на епілепсії , реабілітація ( амбулаторне   чи стаціонарне ) з відміною чи зменшенням  доз протисудомних препаратів. Центр надає допомогу хворим  Вінницької, Волинської,  Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Ровенської, Сумської, Полтавської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької,  Чернігівської областей та м.Києва.

Наш епілептологічний центр   надає  допомогу  всім  хворим  на епілепсії , які звертаються  до нас  , в тому числі  і хворим з  інших країн .