Поради лікарів
Наслідки стосунків з абьюзером

Стосунки з аб'юзером можуть бути дуже небезпечними і шкідливими для нашого психічного і фізичного здоров'я. Аб'юз може проявлятися в різних формах: фізичним насиллям, емоційним, психологічним, економічним та сексуальним насильством. Незалежно від форми, аб'юзер прагне контролювати свою жертву, принижувати, маніпулювати нею і викликати страх.

Розпізнати аб'юзера у стосунках часто складно, тому що вони можуть бути дуже харизматичними, впевненими у собі або навпаки, маніпулювати своєю жертвою за допомогою жалості до себе.

Якщо ви перебуваєте у стосунках з аб'юзером, важливо якнайшвидше звернутися по допомогу та підтримку. Найкращий і найефективніший варіант - психотерапевт, який допоможе піти з небезпечних стосунків. Якщо звернутися до психолога немає можливості, зверніться до близьких друзів або родичів, які можуть підтримати вас і допомогти.

Важливо усвідомлювати, що аб'юзер ніколи не зміниться і не зупиниться самостійно, необхідно вживати активних, безкомпромісних заходів для захисту себе. Часто жертви аб'юзу залишаються в таких стосунках, сподіваючись на зміну свого партнера поволі, потихеньку, але це веде тільки до погіршення ситуації.

Стосунки з аб'юзером можуть мати серйозний вплив на подальші соціальні контакти та призвести до певних наслідків, найпоширенішими з яких є:

1. Низька самооцінка і невпевненість у собі.

Аб'юзери завжди винахідливо принижують, утискають своїх партнерів, домагаючись емоційного проникнення їхніх слів у душу і психіку. Саме це, призводить до втрати впевненості у собі та зниження самооцінки.

2. Проблеми з довірою.

Проблеми зміщеної помсти, зміщеної агресії.

Тобто, новий партнер "буде розплачуватися за вчинки колишнього". Після життя з аб'юзером - дуже важко комусь довіряти.

3. Різке збільшення маси тіла.

Аб'юзери завжди порушують особисті кордони і не поважають простір партнера. Одним із наслідків цього може бути різке збільшення маси тіла - жінка робить себе більшою, ніби зміцнюючи цим свої кордони.

4. Тривожність і посттравматичний стресовий синдром (ПТСС).

Насильство у стосунках може призвести до появи тривожності та ПТСС у жінки, що може ускладнити її можливість «будувати» близькі стосунки у майбутньому.

ПТСС виражається в тому, що у людини «псується» характер, посилюється дратівливість, стає важче вливатися в професійні колективи, спілкуватися з клієнтами, руйнуються стосунки з близькими.

5. Потяг до подібних людей.

Через травму від минулих стосунків жінка може виявитися схильною обирати партнерів - аб'юзерів у майбутньому.

Звісно, ці наслідки не єдині, не є неминучими, і можливість їхнього виникнення залежить від багатьох чинників, включаючи особисті ресурси та підтримкою з боку сім'ї, друзів і професіоналів.

Але, найголовніше завдання убезпечити себе.

 

Психолог Скриль І.І.

 
Сімейна психотерапія

Сім’я – той простір, де ми можемо бути щасливими, розвиватись, любити, підтримувати, піклуватись, бути близькими, пізнавати один іншого і самих себе. Такий живий організм, живе середовище, таке поле, де ми весь час впливаємо один на іншого, створюючи неповторний малюнок нашої родини, наших відносин і себе самих.

Ми всі мріємо про щастя і любов, прагнемо розуміння, поваги і прийняття, і очікуємо знайти це все у власній родині. І ми неодмінно переживаємо біль і страждання, коли розчаровуємось і лишаємось у дефіциті. Переживаючи кризу, проходячи складні етапи, які трапляються на нашому життєвому шляху, ми часто схильні бачити проблему в іншому, в тому, хто поруч. «Це все через нього/неї!» - це може стосуватись нашого партнера, дружини, чоловіка, дитини. «Не моя людина! Я помилилась/помилився. Нам не по дорозі!» - такі відчайдушні висновки можуть здаватись найкращим вирішенням. І тоді образа, дистанція, розрив, розлучення видаються єдиним виходом, що може принести полегшення. Проте, частіше, обертаються на ще більший біль та поглиблення застарілих проблем.

Але, якщо ми готові визнати свою участь та відповідальність у нашому спільному процесі, у наших стосунках, тих, якими вони є на даний момент, ми робимо перший значний крок для реального поліпшення і для власного особистісного зростання.

Звернутись до сімейного терапевта за фаховою допомогою – це важливий етап, який потребує зрілості, сміливості та готовності працювати разом. І це, перш за все, важлива інвестиція в самого себе.

В родинних відносинах, як в самих тісних і близьких, ми часто розігруємо звичні сценарії, намагаємось заповнити власні дефіцити, натикаємось на свої сліпі зони та болючі душевні рани. Проте саме це і є унікальний та неповторний дар один одному – через нові стосунки тут і зараз з нашими рідними, ми можемо зрозуміти, відчути, відтворити і трансформувати те, що колись, в минулому, нас боляче травмувало і здавалося нерозв’язним.

Сімейний психотерапевт в процесі роботи з парою, або родиною, допомагає, використовуючи простір відносин, почути, зрозуміти та перетворити ті моделі поведінки, сценарії, реакції, що завдавали біль та страждання, виступали причиною повторюваних непорозумінь та нещастя.

Сімейна психотерапія – процес унікальний для кожної окремої родини, але це завжди шлях до глибшого розуміння себе та близьких, до власного якіснішого та щасливого життя.

 

Психолог Скриль І.І.

 
Вплив арт-терапії на процес лікування осіб з психічними захворюваннями

Останнім часом термін арт-терапія став звучати все частіше і частіше. Однак багато хто розуміє її тільки як терапевтичну роботу з малюнком і живописом.

Між тим арт-терапія являє собою більш широке поняття і включає в себе:

1. музичну терапію;

2. тілесно-орієнтовану терапію (у тому числі і танцювально-рухову).

3. художню терапію (малюнок і живопис);

4. драма-терапію - психодраму;

5. ігрову терапію і пісочну терапію.

У лікуванні осіб з психічними захворюваннями  арт-терапію почали застосовувати раніше, ніж в інших областях. Приблизно з середини 20 століття заняття таких осіб художньою творчістю починають все більш активно застосовувати з метою їх зайнятості, лікування та реабілітації. Звертає на себе увагу схильність деяких пацієнтів до самостійних занять художньою творчістю, і, як правило, значне поліпшення їх загального і психічного стану. Важливе значення має і той факт, що за допомогою арт-терапії можна отримати додаткову інформацію про особливості внутрішнього світу пацієнтів та їх потреби, а значить, і підібрати більш якісну методику лікування в цілому.

Все це дозволяє краще враховувати динамічний клінічний і соціальний статус пацієнтів, приділяти більше уваги їх адаптації в суспільстві, розвивати у пацієнтів соціальні навички та формувати їх потреби.

Ці проблеми значимі для всіх пацієнтів, незалежно від конкретних форм захворювання.

В Комунальному некомерційному підприємстві Київської обласної ради «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об'єднання» застосовуються такі форми арт-терапії:

1.Музична терапія.

2.Танцювально-рухова терапія.

3.Художня терапія (малюнок).

4.Художня терапія (дизайн-студія).

Зупинимося детальніше на кожній формі:

1.Музикотерапія.

Сприятливий вплив музики на людину помітив ще Асклепій - сучасник Цицерона і першим запропонував лікувати осіб з психічними захворюваннями за допомогою музики. При цьому весела і приємна музика рекомендувалася для пригнічених, похмурих пацієнтів. Серйозна і протяжна музика вважалася корисною при збуджених і веселих патологічних станах.

На заняттях, які проводяться в нашому об'єднанні, пацієнтам пропонується прослухати декілька різноманітних творів (зазвичай це 3, 4 твори)

Потім пропонується обговорити прослухані твори і поділитися з присутніми тими почуттями, які виникли в ході прослуховування. Як правило, пацієнти охоче включаються в обговорення, згадують свої улюблені твори, розповідають про свої музичні захоплення. При цьому пацієнти вчаться правильно формулювати свої думки, із задоволенням слухають висловлювання інших членів групи, вчаться не перебивати виступаючих, тим самим, вчаться  правильно вести себе в суспільстві, збагачують свої музичні пізнання.

Іноді пропонована тематика служить стимулом для деяких пацієнтів, і вони починають розповідати про свої проблеми, присутні інші пацієнти намагаються якось допомогти, висловлюють почуття емпатії, зав'язується цікавий диспут, в ході якого іноді вимальовується вирішення даної проблеми.

Для лікування музикою потрібно відбирати пацієнтів, що позитивно ставляться до неї. У процесі лікування може відзначатися пожвавлення моторики, відзначаються адекватні емоції та вербальні реакції. У депресивних пацієнтів ставиться мета - зміна настрою, ослаблення напруженості, тривожності, відволікання від тяжких переживань. Зменшується дратівливість і вибуховість органіків.

Пацієнтів, які негативно ставляться до будь-якої музики, краще не спрямовувати на заняття музикотерапією, тому що це може посилити дратівливість, погіршити загальне самопочуття і створити несприятливу атмосферу на занятті. Іншим  пацієнтам може передатися поганий настрій пацієнта, і заняття може просто зірватися. Тому при включенні в групу музикотерапії потрібно обов'язково поцікавитися у пацієнта його ставленням до музики.

Оптимальна кількість пацієнтів 10 - 12 осіб.

2.Танцювально - рухова терапія.

Танцювально - рухова терапія - це психотерапевтичне використання танцю і руху як процесу, що сприяє інтеграції емоційного і фізичного стану особистості. Танцтерапевт не презентує танцювальний матеріал, який людина повинна вивчити. Зміст занять по танцювально - рухової терапії - комбінації рухів, як пацієнтів, так і ведучого. Необхідна взаємодія танцтерапевта з руховим репертуаром пацієнта.

Якщо є  психічне захворювання, то у людини нерідко спостерігається утруднене дихання і м'язові затиски. У свою чергу утруднене дихання блокує почуття, і тільки можливість змінити дихання і допомогти ще і рухом, може привести людей до гармонії один з одним.

У минулому танець відігравав велику роль в житті людини (ритуальні танці). За допомогою танцю можна виразити будь - які почуття. Люди зверталися до танцю, щоб зібрати гарний урожай, провести вдале полювання або виграти в бою.

Першою помітила зв'язок почуттів і рухів Айседора Дункан. Вона почала імпровізувати в танці у відповідності зі своїм настроєм. Головним в її танці був вираз повної свободи.

Рухи супроводжують людину все життя. Самі по собі вони не можуть бути танцем. Але як тільки ритмічні рухи набувають чуттєвість, народжується танець (художня форма рухів). Танець-це дорога до розкриття почуттів, це баланс між тілом і душею.

Рухи інтимно пов'язані з почуттями. І коли почуття змінюються, характер рухів відразу висловлює це.

За допомогою танцю і руху можна швидше і ефективніше встановити контакт або знайти правильну відповідь про те, що лежить в основі труднощів пацієнта. Через танцювальні рухи можна відновити гармонію в тілі, яка існувала раніше, ніж виявилася порушеною, розколотою. Але все ж цього недостатньо. Після спільного танцювально - рухового діалогу має бути продовження в чистому діалозі. Після закінчення роботи з тілом важливо ще і проговорити ті почуття, які розкрилися в танці.

Процеси, які відбуваються внаслідок танцювально- рухової терапії:

1.телесная інтеграція - відчуття того, як об'єднані частини тіла і що рух в одній частині тіла впливає на все тіло;

2.ефект належної поведінки - виключення невідповідної поведінки;

3. глибинний погляд на поведінку людини;

4. соціальна взаємодія - досягається шляхом безпосередніх відносин.

На заняття танцювально – рухової терапії можна направляти пацієнтів з  захворюваннями шизофренічного спектра (режими від 2-го), афективними розладами,  легкою розумовою відсталістю, межовими  розладами, , пацієнтів із залежностями.

Небажано направляти:  пацієнтів з актуальною явною продуктивною симптоматикою, при важкому соматичному статусі, після нещодавнього прийому психоактивних препаратів, при вираженому інтелектуальному дефекті, хворих на епілепсію.

Оптимальна кількість хворих у групі 10 -12 осіб.

3.Художня терапія (малюнок). Арт-терапія.

Арттерапія – це напрямок психологічної корекції, в основі якого є мистецтво та творчість, які можна проявляти за допомогою малюнка.

Цінність арт - терапевтичних методів при роботі з пацієнтами психіатричного профілю в тому, що є можливість обійти опори та психологічні захисти, не конфронтуючи з ними, поки сам пацієнт не готовий до такої роботи. Такий ефект посилюється при груповій роботі, коли безсвідомий матеріал, представлений в малюнках, стає доступний для всіх учасників і є можливість дослідити свою взаємодію з навколишнім соціумом, свої міжособистісні зв’язки завдяки відгуку учасників, відкрити для себе бачення себе іншими учасниками, дослідити свої реакції та емоційні переживання у зв`язку з взаємодією з групою. Можливість говорити з «собою» в присутності інших учасників групи допомагає перетворити внутрішній діалог в зовнішній.

Участь у цій групі не вимагає наявності у хворих будь-яких художніх здібностей. У ході занять їм пропонується використовувати образотворчі матеріали на свій розсуд, головним чином, для вираження з їх допомогою своїх почуттів і думок. Участь пацієнтів у роботі арт-терапевтичних груп вимагає дотримання ними певних правил поведінки і здатності до виконання запропонованих завдань та вправ. .

Протипоказаннями для участі в групі є:

- Виражена деменція;

- Гострі психічні розлади;

- Грубі розлади особистості, головним чином, у формі параноїдального, емоційно-нестійкого та істеричного розладів.

Ці види психічної патології в тій чи іншій мірі пов'язані з втратою пацієнтами здібностей контролювати свою поведінку і дотримуватися основних правил групової роботи. Крім того, наявність у пацієнта вираженої деменції або гострого психічного розладу може перешкоджати встановленню їм продуктивного контакту з оточуючими. При цих формах розладів утруднено розуміння своїх переживань, у зв'язку з чим участь такого  пацієнта в арт-терапевтичній групі може не лише призвести до дезорганізації роботи групи, але і негативно позначитися на стані самого пацієнта.

4. Художня терапія (дизайн - студія)

Тут формуються певні навички роботи з різними матеріалами. Це може послужити і початком навчання яких-небудь професійних навичок.   Завдання студії:

1.Навчання основним технікам і прийомам декорування.

2. Ознайомлення з матеріалами, використовуваними в декорі.

3. Робота на результат. Формування позитивного сприйняття і позитивного досвіду.

4. Підвищення самооцінки.

5. Можливість відчути себе корисним, значимим.

6. Командна робота, вміння працювати в колективі.

7. Реалізація спільних проектів (наприклад, підготовка до свят).

8. Можливість виготовлення оригінальних подарунків своїм близьким

Цілі:

1.Придбання професійних навичок в області декору з потенційною можливістю подальшого працевлаштування - вирішення питання фінансової незалежності.

2. Реалізація творчого потенціалу в простій прикладної формі.

3.Набуття практичних навичок декорування для зміни навколишнього речового  середовища (домашній інтер'єр)

На заняттях студії дизайну виробляється креативне мислення, поліпшується моторика, розвиваються комунікативні навички, виробляється творчий підхід до вирішення будь-якої проблеми, виявляються лідери.

Але найголовніше, з'являється впевненість у собі і своїх можливостях.

На заняттях панує майже сімейна атмосфера, кожен відчуває потребу допомогти іншій людині, якщо у того щось не виходить.

Включати до групи можна практично всіх пацієнтів, починаючи з 2-го режиму.

Цю групу можна формувати за принципом колективного заняття.


Зав. ЦМПР                                                                                        Іващенко В.К

К.м.н.,лікар-психіатр                                                                         Іващенко Н.Є.

Зав.відділенням первинного психотичного епізоду                             Тімен М.Є

 

 
Основні підходи арт-терапії і перевага метода арт-терапії

Арт-терапія - метод розвитку та удосконалення особистості у процесі розкриття і реалізації творчого потенціалу, який є у кожної людині.

Методи арт-терапії можуть бути використані як складова частина психотерапії, так і в якості інструмента для саморозвитку і самоудосконалення особистості. Арт-терапія включає в себе будь-який  процес творчості, починаючи з живопису, декоративного, танцювального, театрального , літературного мистецтва, а також іншого виду діяльності, який пов'язаний з актом творчості.

Можна виділити наступні напрямки практичного застосування арт-терапії в психіатрії.

1. Застосування арт-терапії на початкових етапах лікування, тобто в гострому та підгострому психотичному стані або в стані декомпенсації.

2. Застосування арт-терапії на наступних етапах лікування і реабілітації, тобто в постпсихотичному стані, стані ремісії або компенсації.

Застосовувана на початкових стадіях лікування арт-терапія має на меті стабілізацію стану пацієнта і його адаптацію до умов психіатричного закладу. Заняття образотворчої діяльністю на цьому етапі дозволяють пацієнтові висловити свої переживання, допомагають їх структуруванню та усвідомленню, а також сприяють встановленню контакту пацієнта з навколишніми.

Арт-терапевтична робота з психіатричними пацієнтами в гострій фазі хвороби організовується по різному, і може проводитися як у формі індивідуальних, так і групових занять. І в тому, і в іншому випадку переважає недирективний підхід, що допускає відсутність жорстких просторово-часових рамок сесій. Фахівець, що проводить ці заняття, повинен володіти достатньою кваліфікацією, що дозволяє гнучко і своєчасно реагувати на зміни в стані пацієнтів, враховувати складність у встановленні контакту з ними, розуміти їх нездатність слідувати жорстким правилам роботи.

Арт-терапія на наступних етапах лікування і реабілітації має в якості основних завдань подальшу стабілізацію психічного стану пацієнтів, попередження нових загострень, подолання негативних наслідків хвороби, пов'язаних, зокрема, з «синдромом госпіталізму», втратою працездатності, обмеженням соціальних контактів і т.п. Важливе значення має відновлення цінних практичних навичок та інтересів пацієнтів, підвищення їх самооцінки та самостійності, а також подолання соціальної стигматизації.

Основними завданнями арт-терапії є:

1.Усунення або ослаблення наявних у пацієнтів симптомів, пов'язаних як з самим психічним захворюванням, так і з їхньою реакцією на нього, оптимізація їхнього психічного стану і соціального функціонування. Використання арт-терапії дає позитивний ефект при наявності у пацієнтів розладів невротичного рівня, зокрема, у формі депресивних реакцій, що супроводжуються відчуттям тривоги, зневіри, нудьги і апатії.

2. Досягнення більш високого рівня психосоціальної адаптації пацієнтів. Під цим мається на увазі, по-перше, досягнення  пацієнтами кращого розуміння особливостей свого стану, причин і механізмів розвитку хвороби. По-друге, мається на увазі формування у пацієнтів навичок активної саморегуляції, розвиток у пацієнтів можливості висловлювати свої почуття і думки як у вербальній, так і в невербальній формі, зміцнення у пацієнтів почуття «Я», вдосконалення у них здатності до прийняття самостійних рішень, формування у них стійкої системи соціально-значущих зв'язків, інтересів і захоплень.

Вирішення цих завдань є важливою передумовою підвищення якості життя пацієнтів і допомагає попередженню нових загострень. У зв'язку з цим психопрофілактична спрямованість арт-терапії очевидна. Проблеми психосоціальної адаптації пацієнтів тісно пов'язані з реабілітаційним етапом роботи

Основні підходи арт – терапії:

1.Створення  атмосфери прийняття та доброзичливості, акцент на позитив.

2.Можливість отримати «зворотній зв'язок», висловитися і бути вислуханим.

3. Творчість процесу, конструктивний та креативний підхід.

4.Самостійний пошук висновків і рішень.

5. Акцент на творчості, а не наявності художніх навичок..

На заняттях використовуються різні теми та вправи, що припускають як самостійну образотворчу роботу, так і спільну з іншими учасниками.

Малюнок і його опис відображають, як правило, характерні риси в поведінці пацієнтів, відображають їх внутрішній світ і тим самим дають додаткову інформацію для діагностування.

Переваги метода арт-терапії.

- Допомагає відобразити невербальним способом те, що сховано і от себе також.

- Ілюструє емоційний стан учасника в даний час.

- Дозволяє прибрати перешкоди і відверто висловлювати свої думки і емоції.

- Дозволяє в «безпековому режимі» розглядати болючі теми.

Надає можливість пізнати себе, побачити свої істинні якості.

Розвиває самоповагу, здатність прийняття себе та інших.

Цілі арт-терапії

1. Усвідомленість своїх почуттів, визволення від комплексів.

2. Пошук рішення проблем, можливість побачити у чітких матеріальних образах те, що було не усвідомлено і не помічено раніше.

3.Розвязання конфліктів і оволодіння навичками будування взаємовідносин з навколишніми.

4.Самоудосконалення і самовпевненість.

5. Кінцева мета курсу арт-терапії - якісне перетворення особистості.

Групи людей,  яким може бути корисна  арт-терапія:

- особи з алкогольною, наркотичною та іншими формами залежностями;

- співзалежні (родичі  і близькі залежних);

- особи з психічним розладами;

- особи, з депресіями (зараз або в минулому);

- майбутні батьки;

- особи, які працюють за програмою особистісного зростання;

- особи, які хочуть розвивати креативне мислення.

Арт-терапія – це могутній інструмент в руках фахівця, якій допомагає людині побачити себе зі сторони і усвідомити себе як особистість. Крім того, реалізація творчого потенціалу дозволяє звільнитися від стереотипів, розвинути образне і асоціативне мислення.



Зав. ЦМПР                                                                                             Іващенко В.К.

К.м.н., лікар-психіатр                                                                             Іващенко Н.Є.

Зав. відділенням первинногопсихотичного епізоду                                  Тімен М.Є.

 

 
Методи арт-терапевтичної допомоги при травматичному стресі і постресових розладах

Використання арт-терапії у роботі з особами, які перенесли психічну травму здійснювалось ще в роки Другої світової війни і в повоєний період з військовослужбовцями, які проходили відновлювальне лікування і реабілітацію в Америці і Великобританії. Вже тоді було помічено, що заняття учасниками бойових дій образотворчим мистецтвом сприятливо діє на їх фізичний і емоційний стан.

Лікувально–реабілітаційний потенціал арт-терапії при переживанні травматичного стресу і його наслідків  значною мірою пов'язаний з можливістю невербальної експресії, багатої на комунікативні та захісні механізми. Образотворче мистецтво саме по собі є потужним терапевтичним фактором. Воно допускає різні засоби поводження з художніми матеріалами. Деякі з них дозволяють досягати седативних ефектів і зменшувати емоційну напругу. Інші – відреагувати травматичний досвід і досягнути на ним контролю.

Перенос травматичного досвіду на образотворчі матеріали і образи  робить арт-терапевтичний процес психологічно безпечним для пацієнта і терапевта і надає  додаткові можливості для рефлексії та когнітивного пропрацювання переживань з опорою на метафори і засоби комунікативної комунікації.

Основними механізмами, які забезпечують зняття напруги, відображення і пропрацювання травматичного досвіду, а також перебудову системи прийняття реальності в процесі заняття образотворчою діяльністю є децентрування, екстерналізація і символізація.

Децентрування припускає переключення уваги, відхід від травматичних переживань і спогадів. Шляхом децентрування можна вийти за межі звичних схем мислення і поведінки, пов’язаних з прийняттям «тупіковості» ситуації.

Екстерналізація (проекція) полягає в «переносі» фізичних відчуттів, переживань і уявлень  на зовнішні об’єкти і процеси. Дякуючи механізму екстерналізації травматичний досвід може бути «відділений» від особистості. Особи, які перенесли психічну травму, можуть підтримувати оптимальну для себе дистанцію у відносинах зі фахівцем

Художні матеріали є своєрідними провідниками в терапевтичній взаємодії. Це допомагає особам з ПТСР в процесі арт-терапії відчути свої особистісні межі і реалізувати захисні реакції. Важливо відмітити велике значення фізичного контакту учасників арт-терапії з різними матеріалами, що дозволяє не тільки актуалізувати і відреагувати травматичний досвід, але і оживити сферу фізичних відчуттів, які були заблоковані в результаті травми.

Символізація відноситься до пізнавальної активності, яка відбувається на основі оперування образами. В процесі арт-терапії досвід психічної травми може відображатися за допомогою символічних форм і лише після того може бути описаний вербально. Паралельно з цим відбувається довільне реконструктування біографічної пам’яті, коли забуті обставини і пов’язані з ними афекти знаходять своє місце в цілісний картині реальності. Здійснюється поступовий перехід зі сфери несвідомого в свідоме. Відображення відчуттів за допомогою символічних образів з використанням образотворчої діяльності призводить до катарсису і часто супроводжується досягненням кращого розуміння глибинного значення переживань, зростом само розуміння і само прийняття.

Зрештою образотворча діяльність сприяє інтеграції травматичних переживань, що забезпечує формування візуального і вербального повідомлення, зв’язування автобіографічного матеріалу  у цілісну картину. Відбувається поступове співвідношення травматичного досвіду з конкретними обставинами життя, системою відносин і особистісних розумінь людини.

При наданні  арт-терапевтичної допомоги особам, які пережили травматичний стрес і пост стресові розлади, може бути використана як індивідуальна,  так і групова арт-терапія.

Така допомога може бути надана на різних етапах переживання травматичного стресу і його наслідків:

1. На етапі розвитку початкових афективних і соматовегетативних реакцій.

2. На етапі формування дисфункціональних варіантів адаптації стійких психопатологічних змін

3. На етапі зникнення зовнішнього стресору, але при збережених порушень особистісного функціонування і симптомів пост стресу.

При роботі з особами з ПТСР використовують різні арт-терапевтичні методи.

Метод серійних малюнків и розповідей

Людині пропонується створити серію малюнків на задані теми. Дотримання певної послідовності в розробці тем формує динаміку емоційного стану. Від обговорення нейтральних тем, які створюють довірливі відносини, фахівець і клієнт переходять до занурення в кризисні переживання з їх відреагуванням і наступним створюванням позитивного настрою і життєвої перспективи. ( «Моя сім я», «Мій автопортрет» «Мої страхи», «Моє майбутнє» і т.п. ) Вони дозволяють познайомитися з клієнтом, дослідити його образ «я»,  уявлення  про його самопочуття, виявлення негативних переживань, механізмів його психологічного захисту.

Арт-терапевтична програма  з керування травматичним стресом була розроблена на основі когнітивно- поведінкового підходу і включає в себе 3 блока.

Перший блок припускає освоєння учасниками базових навиків саморегулювання, заснований на використанні дихання, релаксації і візуалізації в комплексі з образотворчої діяльністю.

Другий блок орієнтований на роботу з різними почуттями, включаючи почуття тривоги і страху, роздратування і гніву, вини і стида.

Третій блок дозволяє поміняти відношення учасників до психотравмуючих обставин, їх уяву до себе і навколишньому світу. Важливе місце в межах цієї програми відводиться рефлексії і озвучуванню учасниками занять своїх реакцій, пов’язаних з виконанням вправ і прийняттям створеної продукції. Це допомагає людині розвинути навички самоаналізу, краще розуміти  особистісні позиції і при наявності достатньої мотивації змінити їх.

Інтермодальна терапія мистецтвом

Полімодальна терапія мистецтвом пов’язана з використанням не одного, а декількох експресивних засобів творчого самовираження, тобто не тільки образотворчу діяльність, але і музики, танцю, рольові гри та ін. Це дозволяє мобілізувати творчий потенціал людини або групи, дати додаткові можливості для відображення почуттів та їх проробки, активізувати невербальну комунікацію між учасниками групи, досягнути більш узгодженої взаємодії між емоційними, когнітивними, поведінковими і фізичними аспектами особистісного функціонування.

Ландшафтна арт-терапія

Використання ландшафтної терапії при травматичному стресі має декілька переваг. По перше, має важливе значення позитивний, цілющий вплив природнього ландшафту, різноманітність сенсорних стимулів, здатних оживити заблоковані внаслідок травми фізичну і емоційну сфери. По – друге, вихід в навколишнє середовище сприяє отриманню нових вражень і подоланню стану ізоляції. По - трете, має значення сигнальна, символічна функція, яка властива природі і  (як травматичного, так і ресурсного) здійснюється контроль над переживаннями, усвідомлення минулого і відновлення біографічної пам`яті та її наслідками можна використовувати всі види терапії мистецтвом.

Важливо дотримуватися при цьому: психологічної безпеки учасників процесу, приватності і конфіденційності, відмови від оцінювання процесу і результатів творчої діяльності, свободи у виборі образотворчих матеріалів і тем для сюжетів.

 

Зав.ЦМПР                                                                                     Іващенко В.К.

К.м.н., лікар-психіатр                                                                   Іващенко  Н.Є.

Зав. відділеннм первинного  психотичного епізоду                        Тімен М.Є.

 

 
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 Наступна > Кінець >>

Сторінка 1 з 4